Stravovacia časť
Modul Stravovacia časť je komplexným nástrojom, ktorý poskytovateľom sociálnych služieb uľahčuje vedenie stravovacej prevádzky. Primárne je určený vedúcim stravovacích prevádzok a nutričným terapeutom. Umožňuje efektívne normovať receptúry jedál, zostavovať jedálne lístky, rozbory a výdajky, ktoré je možné nasledovne odpísať zo skladu potravín v module Sklady.
Stravovacia časť ďalej obsahuje nástroje pre objednávanie stravy pre zamestnanca, klientov i cudzích stravníkov, vyúčtovanie stravného vrátane tlače stravných lístkov a pokladničných dokladov. Modul komunikuje s modulom Sociálna časť, z ktorého sa načítava počet porcií pre klientov. Praktické je taktiež sledovanie spotreby a stravovacích noriem, nutričných hodnôt jedálnych lístkov a mnoho ďalšieho.
Funkčnosť a vlastnosti
- Číselník jedál a receptúr, normovanie receptúr, možnosť hromadného zadania.
- Tvorba jedálnych lístkov, viacero variantov pre každý druh jedla. Rozbor podľa jednotlivých diét stravníkov, podľa ceny alebo nutričných hodnôt.
- Hromadné zadanie počtu stravníkov s možnosťou načítania porcií z modulu Sociálna časť (počty klientov) a nástroje Objednávka stravy (zamestnanci a cudzí stravníci).
- Vystavenie jednej alebo viacero výdajok pre každý jedálny lístok, úprava výdajok – vloženie suroviny alebo celého jedla, odoberanie položiek výdajky, zarovnanie množstva podľa minimálneho výdaja. Výdajky je možné jednoducho odpísať zo skladu potravín.
- Sledovanie nutričných hodnôt jedál, jedálnych lístkov, rozbory podľa druhov jedál, diét, za obdobie apod. Program obsahuje číselník nutričných hodnôt pre približne 500 základných potravín.
- Vytvorenie vlastných kategórií (diét) stravníkov, zadávanie stravovacích noriem pre jednotlivé druhy jedál.
- Denné sledovanie skutočnej spotreby a stravovacích noriem.
- Objednávky stravy pre zamestnancov a cudzích stravníkov s nadväznosťou na stravovací systém (objednávkový a výdajný terminál).
- Možnosť porovnania objednávok zamestnancov s ich dochádzkovými výkazmi v module Zamestnanci (stravovacia povinnosť).
- Vyúčtovanie stravného zahrňuje predpisy a platby, prevody medzi mesiacmi, hromadné nástroje, tlač pokladničných dokladov, stravných lístkov, podkladov pre vyúčtovanie a iné.
- Vytváranie mesačných uzávierok, možnosť zrušenia uzávierky bez straty dát.
- Tlač výdajok potravín, rozpisov pre kuchárov, jedálnych lístkov, rozborov nutričných hodnôt, prehľadov stravovacích noriem, skutočnej spotreby a mnoho ďalšieho.